Isabelles blogg

Kan ni hjälpa mig?

Vi har ett problem här hemma och jag tänkt att kanske någon av er kunde hjälpa eller har erfarenheter av detta?
Della går och håller sig.
Det kan gå flera dagar innan hon bajsar. Tillslut mår hon illa, vill inte äta, blir ledsen/sur nästan rent personlighetsförändrad.
Inte så konstigt kanske.
Hon får ofta förstoppningsdiarée och hon kissar på sig mer och mer för att hon är så van att hålla sig.

Det är så frustrerande när vi vet att det bara är att gå på toa men så sitter hon där och håller sig till hon nästan blir blå.
Hon liksom slutar mitt i en lek och räknar tyst för sig själv medan hon viker in benen under sig.
Jag vet att det är vanligt men jag lider så med henne.

Det här har hållit på i säkert ett och ett halvt år och vi tror att vi har provat allt.
Men kanske har ni några fler tips?

Vi har snackat om det, framförallt inte snackat om det (man ska ju tydligen ignorera det hela). Vi har burit, lirkat, vart förstående och blivit arga.
Gett gulstjärnor, mutleksaker, klistermärken, tänkt i belöningstrappor och allt sånt man kan tänka sig.
Men framförallt försökt att låta henne vara och smusslat in grejer i hennes kost.
Hon har fått Lactulos (nu har vi gett det säkert i över ett halvår igen) som gör att det blir mjukare. Plommon, frön, örtteer etc.

Till saken hör att hon är extremt envis. Visst ungar kan vara envisa men med hon är galet envis.
Det går liksom inte att lura henne heller, hon går inte på det.
Vilket är ett problem ibland i övrigt också. (Eller inte problem – men det vore bra att kunna lirka in henne på andra tankar ibland).
Har hon bestämt sig för något så är det så svårt att få henne på andra tankar vilket verkligen kan hindra henne till att göra saker.
Tom roliga saker som jag vet att hon gillar.

Jag skulle bli så otroligt tacksam att få höra om ni har varit med om liknande grejer?

KOMMENTERA

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

  37 Kommentarer
 1. Lucas Larsson skriver:
  !

  Hej jag vill fixa mitt rum för jag gillar inte det och jag vill få ut saker som jag inte behöver längre jag gillar fotboll och graffiti mitt favorit lag är Liverpool FC. snälla kom jag har inte mycket plats i rummet jag är 11 år jag bor i Eskilstuna duvtorpsvägen 20 och jag vill jätte gärna fixa rummet för det är JÄTTE lite plats

 2. Ida och Julia skriver:
  !

  Hej isabelle! Vi har ett jättetråkigt klassrum! vi vill ha lite mera färger och så! vi bor i falköping och våran skola heter mössebergskolan! SNÄLLA kom och hjälp oss!!!!!

 3. antoni skriver:
  !

  snela svara du är best

 4. antoni skriver:
  !

  du är best i hela världen isaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa snela hjelp mig med mitt rum

 5. antoni skriver:
  !

  snela snela snela snela snela kom och hjelp mig snela

 6. G skriver:
  !

  Jag får inte anmäla mig nu för mor vill inte vara med på tv… Kan du komma till mig. om du vill veta var jag bor så bor jag i Östergötland i Ekängen bredvid Linköping. Gatan jag bor på heter tomatvägen 2 första huset på höger sida. P.S Huset är grått. Från Gabrielle 11 år. Hjälp mitt rum är så rosa och det är fullt med hjärtan!! Snälla kom!

 7. Gabrielle Nygren skriver:
  !

  Min mamma sa att jag kunde få vara med dig Isabelle. Men mamma vill inte att ni ska få ett kort på henne och hon vill inte vara med på TV. Snälla vad ska jag göra!? Föressten jag älskar ditt program.

 8. antoni skriver:
  !

  hur anmeler man sig

 9. antoni skriver:
  !

  jag är 9 år och mit rum är inte så bra att vara i så jag vill att du hjelper mig med att fixa mitt rum

 10. Gina von Sivers skriver:
  !

  Hej Isabelle! Hur anmäler man sig på ”fixa rummet”?

 11. karin rosengren skriver:
  !

  jag vill ha ett nytt rum jag jillar inte mitt rum blä blä blä blä jag vill ha ett häst rum snälla kom till mitt rum jag vill bara att du ska komma……. snälla du är bäst i välden kom kom kom

 12. ronja hauschildt skriver:
  !

  Mitt summ är så fult kann du hjälpa mig Mitt rum är kaws hjelp mig snella

 13. Evin skriver:
  !

  Snälla kom hem till mig snälla jag vill ha ett finare rum kitt rum är bara skräp alla mina kompisar hatar rummet plzz
  jag och min lillsyster delar rum och hon älskar att leka med dockor med det gör inte jag jag vill lära henne att leka med något anat isabelle hur mycket kostar det för att fixa sitt eget rum snälla svara mig har skrivit det hundra gånger men det står att jag inte kan skicka så hoppas det går den här gången. jag är 9 år och min lillasyster är 1 år

 14. Evin skriver:
  !

  Snälla kom och hjälp mig har så tråkigt

 15. Evin skriver:
  !

  Hejsan Snälla kan du komma till mig mitt rum ser utt som en sopptuna snälla kan du komma och hjälpa mig med mitt rum. Har alltid drömt om att få en finare rum.

 16. nicole skriver:
  !

  hej jag heter nicole jag är 8 år kan du koma och jelpa mig med mit rum min mamma vet att jag skriver till dig hopas du komer

 17. jasmine skriver:
  !

  jag heter Jasmine och är 8 år. vill gärna göra om mitt rum med hjälp av er. bor i laholm.

 18. !

  [...] Kan ni hjälpa mig? [...]

 19. My skriver:
  !

  Hej jag heter MY jag undrar hur man anmäler sig
  Hejdå från My.

 20. Elin skriver:
  !

  Åh, så hade jag det med min äldsta! Det höll på i två år innan jag hittade ett knep som funkade för honom. Jag slutade leta instant fixes, höll om honom när han hade ont och sa att jag tyckte så synd om honom, och berättade om hur skönt det skulle bli när han blev äldre och kunde känna själv när bajset ville komma ut, och bara gå och sätta sig på pottan. Efter ett tag började han hålla med och längta efter att han skulle bli så stor, och sen tog det inte lång tid förrän han började hävda att han var stor nu och skulle försöka bajsa i tid. Jag tror att det tog en månad från att jag började prata om att det skulle lösa sig när han blev stor tills han självmant började gå och sätta sig. Kanske inte funkar på alla, men jag tror verkligen på barns inneboende lust att bli duktiga och samarbeta! Hoppas ni får ordning på magen, jag vet precis hur påfrestande det är!!!

 21. Isabelle Mcallister skriver:
  !

  åh alla dessa ungar som går och håller sig. Stackarna.
  I Dellas fall tror jag att det är ren vilja inte att hon är allergisk. Hon tycker inte att det gör ont. Inget som hon uttrycker i vilket fall. Jag tror att hon vill bestämma över sin kropp, över något.
  Vi har även kört Evas funkarprogram, visat bilder etc. men hon vill inte veta av det.
  Ett annat tips som jag fick var att man gör det till en tävling. Att tävla mot bajsmonstret. först klockar man tiden till toa från olika delar av huset, sen får man tävla om att komma före bajsmonstret. Och tagga på tävlingsinstinkten i stället för att det handlar om barnet och bajset. Sen när det har blivit bättre så kan man begrava bajsmosntret rent fysiskt och göra en grej av det.
  Jag är rörd av att ni bryr er och skriver in!
  Tack.

 22. Jenny andersson skriver:
  !

  Hej! Är mamma till en flicka på 2,5 år som haft besvär med magen sedan hon var 6 mån. Mitt tips är att ta kontakt med en barnläkare. Kan hon vara allergisk mot något och därav bli så hård i magen att hon upplever smärta vid tömning? Oavsett vad som ligger bakom så måste den onda cirkeln brytas. Hon MÅSTE bara bajsa. Vi fick ge våran flicka klyx för vuxna (finns ej för barn)i tre dagar så att hon tömde sig ordentligt. Samtidigt gav vi henne movicol junior så att hon fick starta om processen. Magen sköter sig nästan själv och hon behöver inte längre krysta för att få ut det vilket i sin tur förhindrar smärta. Då är man på noll och kan på så sätt förebygga en ny omgång av smärtsam förstoppning som bara leder till att hon håller sig. Numera säger hon efter att bajset kommit : det gjorde inte ont! Det är precis det vi vill uppnå. Att hon ska kunna LITA på sin förmåga och sitt ”bajs” igen.

 23. Malin skriver:
  !

  Oj stackars Della. Du har fått massor av tips, rutin (om du lyckas få med henne in på toa) verkar som´en bra idé tycker jag,har en son som haft liknande problem fast med kisseriet, och jag har helt enkelt sagt att nu är det dags, trots att han protesterar (fortfarande protesterar han vid elva års ålder, men jag tröstar mig med att det är få 20 åringar som kissar i kallingarna). Min styvdotter har också haft problemet med att bli förstoppad och tom kräkas eftersom det inte finns plats för mer, vi gav henne linfrövatten (varje dag), linfrön får stå i vatten över natten och sen dricker man det(sila bort fröna). Det går bra att göra välling påeller gröt eller vad helst annat men använder vatten till. Tror också att det kan vara bra att informera henne om varför vi måste bajsa, Evas funka-program kanske e toppen, eller bajsboken. Jaja, vad vet jag, hoppas det löser sig för henne.

 24. Anne skriver:
  !

  Bästa tipset som funkade bra här! Barnen gillar Evas funkarprogram på TV. En gång körde hon hur det funkar med kiss och bajs. Även flera år efteråt kallar vi silen (den som man silar mjöl kakao etc med ) för tjocktarmen, pga hur Eva Funck illustrerade matens väg genom kroppen. Bla berättade hon om bajssignalen, hur låter/känns den.
  Kanske finns den på svt/play

 25. c skriver:
  !

  ang movicol. läkare och dietist sa till mig att ”vuxenmovicol” som man köper receptfritt på apotek funkar på barn om man halverar dosen. dvs en halv påse om dagen. annars finns movicol junior men det är på recept. laxido finns det också något som heter vilket motsvarar movicol, bara annat märke och smaksatt med apelsin tror jag. brukar ge min son det i ett glas saft, annars funkar det också att ta i yoggi/kräm whatever. pulvret ska funka som en extra grönsak bara, alltså inget läkemedel eller ”konstiga” grejer i. man kan hålla på med det så länge som det behövs. rekomenderar det starkt, inget annat har funkat på min påg!!

 26. Å skriver:
  !

  Hej!

  Det är hemskt!! Vår tjej på 3,5 år har inte hållit på så länge. Innan jul var hon magsjuk och det satte griller i huvudet på henne. Hon är också envis och jag känner helt igen det ni alla skriver. Vi kunde se paniken hos henne när det var dags och hon försökte sitta på alla möjliga grejer för att hålla det kvar. Hon har inte längre blöja på nätterna, men de dagar hon inte har bajsat så har vi tvingat på henne det när hon ska sova för natten. Och till vår stora lycka så har hon bajsat i den när hon har sovit. Det ska väl tilläggas att vi har gett henne en hel del päron och även katrinplommonpuré i typ hallonsylten till pannkakorna. Det där med att försöka införa mys och speciella toastunder funkade inte. Hon skrek sig hysterisk, och jag är ingen psykolog, men det kändes i alla fall som att det bara skulle göra det värre… I alla fall, när gästerna åkt på juldagen så pratade vi lite om det. Vi har hela tiden försökt peppa och inte prata om det i övrigt. Och, så tog jag fram stora mutan; ett tv-spel som hon fick förra julen men som jag gömt för att jag tyckte att hon var för liten för det. Och man får spela när man har bajsat. Det har funkat hittills. Det finns prinsesspel till det (så klart…). Inte för att jag gillar att muta mig fram, men vad gör man. Jag vill inte förringa BVC, men jag skulle nog försöka få kontakt med barnpsykolog. BVC är lite mycket gör-så-här-det-funkar-för-andra, och ofta är det ju så. Men alla barn är ju inte lika. Och när ett barn har ”ordentliga” problem då kan det vara läge för lite annan typ av hjälp. För om Della inte är förstoppad (bortsett från att hon blir det när hon håller sig alltså) så beror det ju på nåt… Och det är ju inte så jäkla lätt att nå fram till de, för dels är de ju små och dels så är de ju envisa. Det blir så mycket tips om mysstunder o s v från BVC och det funkar ju inte för alla barn. ”Bajset får inte komma ut!” Jo, men sätt dig på toa/potta nu… ”Näääääääääääääääää!! Jag vill inte bajsa på toa, inte i potta, inte i blöja. Inte alls!!” Det funkar inte på min lilla tjej i alla fall. Hur mysigt det än är. Lycka till!

 27. Anna skriver:
  !

  Hej
  vi har hållit på med toalettbestyren tills vår dotter fyllde 7 år. Det började med en förstoppning och sen gick det helt överstyr. Hon bajsade ner sig typ varje dag eftersom hon knep så mycket för att INTE bajsa varpå det trycktes ut ändå..Vi försökte också med allt, allt allt men det visade sig att det enda som funkade var att man fick bestämma att varje dag efter frukost(sen bytte vi till efter middag) så sitter man på toa. Vare sig det behövs eller ej. Det i kombination med mjukgörande laktipex och mycket vatten gjorde att vi äntligen(peppar peppar) har kommit tillrätta med bajset.
  Jag tror att vi måste våga bestämma och visa för barnen att vi vet vad vi pratar om. Det kan kännas tokigt om de är jätteenvisa och inte vill gå men är alternativet bättre?
  Lycka till!
  Och kom i håg det som en mycket klok barnmorska sa till mig: Du kan vara helt säker på att vad du än funderar på kring ditt barn(sömnrutiner, mat, bajs osv) så har alla bekymmer försvunnit till den dagen barnet börjar skolan. Och baske mig; hon hade rätt!

 28. A skriver:
  !

  Kom att tänka på att jag faktiskt gjorde så själv när jag var liten. Ingen aning om hur mina föräldrar hanterade det, det enda jag minns var att jag faktiskt gillade att hålla inne och knipa. Tyckte det var lite skönt och gömde mig bakom dörrar och under bordet och satt och knep. Knasigt, men som sagt inte helt ovanligt. Bra att du tar upp det!

 29. Jenny skriver:
  !

  Hej!

  Vd tror du om att prova en kombo med att gå på toa på bestämda tider som ngn skrev tidigare och rama in det som ett tidsbegränsat experiment?
  Om det går att undvika att hela grejen blir förknippat med med obehag så vill man ju gärna det och att sätta en gräns kan ibland göra att det går lättare att prova ngt nytt. Utvärderingarna är ju också viktiga men att ni spar pratandet om hur det går tills då, då det annars bara blir tjat. Sen kan man ju alltid koppla på en konstgjort belöning tills dess att systemet blir självförstärkande (dvs inte ont och vad mycket kul man kan göra då).

  Hoppas ni får rätsida på det.

 30. Isabelle Mcallister skriver:
  !

  Åh vad ni är gulliga- härligt att få så många tips och höra att hon inte är ensam!
  Tack för att ni tar er tid!

  c- tack för det ska kolla movicol.

  Maya – har provat mysigheten och vi har böcker men hon fattar liksom att vi vill ”lura” henne till att sitta och ha det mysigt så hon drar. Har pratat med BVc men alla får ju olika råd så det är alltid bra att höra vidare. Äggklockan kanske är en idé- Men grejen med Della är att hon vill bestämma själv och då låser det sig ännu mer. Men det är värt ett försök!

  Anna A- jobbigt med sjukhusbesök. vi har också fått köra Microlax ett par ggr. Inte mycket man kan göra åt det annars. Skönt att det släpper!

  Helena: Har också prövat att hon ska bli så bajsnödig som det bara går. Och gett henne annan kost men hon håller sig ändå. Vilket resulterar i smålöst bajs i byxan typ 10 dagar på en dag, kan det vara.
  Hon har också sminkat mig och hållt på men det går liksom inte.

  Klara: Hon vill inte snacka om det. Vi har märkt so mi somras att det är bättre när hela familjen är lediga och vi är samlade. Men hon säger inte att det gör ont eller att hon inte vill på dagis. Jag har fått för mig att hon helt enkelt inte vill. Thats it.
  Skönt att det är bättre för din dotter!

  Tomtemor: Ja, jag antar att vi får bli bättre skådespelare. Vi har ju trott att vi lusrat i henne lactulos i oboy på morgonen men det har hon ju fattat för länge sedan visade det sig. Pannkakaor eller något gpott låter som en bra idé för det är ju som du säger. Tillslut får hon itne i sig något för att hon är för full.

  Tusen tack!

 31. c skriver:
  !

  prova movicol eller motsvarande. funkade bättre på min son än lactolos då han blev gasig och ännu mer hårsd i magen i perioder av det.

 32. maya skriver:
  !

  hej
  ett ”vanligt” problem tyvärr..
  här har vi gjort toaletten till ett mysigt ställe med böcker att läsa, mindre leksaker att leka med så man faktiskt VILL sitta där en stund
  till barnet själv har hittat en bra rytm kan en äggklocka vara bra, skruva upp klockan på 30 min o var gå den ringer går man på dass
  och minst 1 gång om dagen får ni vuxna ”hjäla lilla damen” med det stora

  då förklarar man att när klockan ringer ska vi gå på dass o göra stora lass…
  sedan får man helt enkelt följa med in på dass o läsa en bok eller två samtidigt som man pratar om hur viktigt det är att göra ”lasset” en eller två gånger om dagen

  som skrives också är lösande kost o mycket vatten bra för att hjälpa till
  men sätt äggklockan och få in en rutin att gå ofta på dass så kommer ni få mycket på köpet

  tolererar barnet att sitta på potta låt barnet sitta på potta i hallen så hon ser alla som passerar runt henne
  annars går det ju att sitta med dörren öppen så man är med fast man sitter där man sitter

  vart efter toarutinen sitter bättre drar man ut på tiden från att ringa var 30 minut till var 40 osv till man är uppe i normal tid men toabesök minst 4 gånger om dagen
  förutom när man går upp på morgonen, efter frukost, innan man går ut, innan man äter mat samt innan man går o sover
  så många gånger blir det

  lycka till o våga fråga BVC om råd om det inte går bättre!

 33. AnnaA skriver:
  !

  Min store kille gick igenom en sån period från 2 till 4 ungefär. Vi gjorde också ”allt”. En gång höll han sig en vecka och fick kramp och det blev sjukhusbesök. Laxermedel! Efter det använde vi det hemma också trots att han hatade det. Vi trodde aldrig det skulle fixa sig. Men numera är det alls inga problem. Men när man är mitt uppe i det är det så stort och viktigt att man blir lite tokig… Och numera minns vi det knappt. Det går över! Håll ut! Vår bvc-sköterska sa att det är de fantasifulla barnen som ofta har de här ”problemen”.

 34. Helena skriver:
  !

  Vi har haft samma problem under hösten vilket jag tror beror på att hon började på stora avdelningen på dagis. Hon hade liksom inte tid/ro att sitta ner och bajsa och tillslut inser hon att det kommer att göra ont att bajsa ut allt så då håller hon sig bara därför. Det har gått så långt 2 gånger att jag har tvingat henne att ta microlax vilket känns rent utsagt fördjävligt…
  Lilla F är 4 år i Mars och envis som en betongsugga så muta, locka eller hota är kört.

  Min taktik har varit att hon helt enkelt ska bli så bajsnödig att när hon väl hamnar på pottan ska hon inte kunnat knipa igen…havregrynsgröt och katrinplommon samt päron i fruktburken till dagis har funkat bäst. Det ska liksom inte gå mer än max 2 dagar utan att hon bajjar. Likaså att när hon väl sitter på toan/pottan gäller det att få henne att sitta kvar och helt enkelt distrahera henne så att hon glömmer bort att knipa. Hon har fått måla mig med läppstift, stoppat i örhängen i mina hål i öronen, måla mina naglar…dvs allt som hon normalt sett inte skulle få göra :-D . Vet flera som har samma problem och det blir lätt en ond cirkel. Hur reagerar hon när hon väl måste bajsa? Blir det en lättnad eller är det ångest för att hon tycker det gör ont? Kanske vill hon testa att bajsa i blöja som lilla Beppe gör? Desperate times calls for desperate measures…

 35. Klara skriver:
  !

  Hej Isabelle,
  vår dotter var en sådan som alltid bajsade på dagis. Tills en dag då hon började hålla sig. Oftast var det det första hon gjorde när hon kom hem från dagis eller så kunde hon hålla sig i flera dagar, men till slut gå fast än det var jobbigt. Oftast var det så att hon sa att hon var bajsnödig, gick in på toa och sa bara att inget kom och att vi kunde torka. Men sen sa hon att hon var tvungen att sitta kvar för det skulle komma mera/inget…
  Det är så otroligt frustrerande- speciellt när E berättade att hon hållt sig i flera dagar eftersom hon blivit bajsnödig på dagis. Hon ville inte bajsa där för att fröknarna torkade så hårt (misstänker att de inte tog sig tiden), pappret var hårt, det sved i snippan/rumpan eller mellangärdet, osv… Nu går hon i alla fall hemma och vi smörjer henne.
  Vet inte om det är till någon hjälp?!?!? Har de inte reagerat på dagis?
  Era stackare,

  Kramar

 36. Tomtemor skriver:
  !

  Känner igen det precis. Vår dotter är 4 nu och håller sig bara ”lite” ibland. Men när hon var ungefär 2 var det väl som värst och vi försökte allt, precis som ni gjort. Till slut var det bara att ”ignorera problemet” som fanns kvar som alternativ. Och det är ju så svårt och man får bita sig i läppen och efter en vecka är man nästan på väg att explodera, precis som den stackars lilla magen. Men till slut va det ändå den metoden som fungerade men det fungerade bara när vi körde det fullt ut. Numera vet man vad som är på gång när hon börjar bråkas med småsyrrorna. Men det löser sig alltid till slut….
  Så det är väl mitt tips: ignorera, men ni måste vara fina skådespelare och låtsas som det regnar, även om det går många många dagar och bajset nästan kryper ur porerna på henne.
  För övrigt fick vi inte något bra tips från bvc eller vc eller så det enda vi fick där va lactulos.
  Jo just det, när det gick så långt att hon började sluta äta, eller åt lite, för att det gick ju liksom inte äta om det inte kom ut något. Då brukade vi ge henne favoriten pannkakor eller något annat gott så att hon liksom åt mycket fast att hon inte ville, och det hjälpte i sin tur till att trycka på.
  Ja vad kan jag säga, inte mycket till hjälp men jag önskar er lycka till!