Persiljas Hus

Vårt återbrukskök.

Visst kan jag längta efter ett stort och lyxigt och nyare kök med oceaner av bänkytor och med förvaringsutrymmen djupa som hav och självstängande lådor med sånt där lyxigt dämpat svoschljud. Kanske varje gång köket är en enda röra vilket väl är ungefär varje dag. Men så fort vi röjt upp och plockat i ordning och snyggat till vilket ju också är ungefär vareviga dag, ja då blir jag nöjd igen för vårt kök är inte modernt och högteknologiskt och maffigt och praktiskt och arbetsvänligt men det är mysigt och genomtänkt av oss och fyllt av fiffiga personliga lösningar så egentligen är det ju världens bästa kök. Egentligen. Om man verkligen tänker efter och tar på sig de uppskattande glasögonen och det tänkte jag göra nu och visa för er hur fiffigt, eller i allafall personligt det är. Massvis med hittepålösningar och behovet är uppfinningarnas modertänk.

Diskbänken är nästan alltid proppfylld av disk eftersom vi är en stor familj som lagar mat och bakar flera gånger om dagen. Att diska undan hör till det tråkigaste jobbet så det kan dröja några timmar innan  någon tar tag i detta tråkjobb och då kan det se lite trist ut ett tag förstås. Men så diskas det undan och fort blir vi redo för nya mat och bakäventyr. Eftersom diskbänken inte är särskilt stor får skärbrädan ofta agera diskställ. Alldeles perfekt att ha den brädan att dra ut.Det är däremot sällan vi skär något på den. Bestick har vi haft framme i burkar så länge jag kan minnas. En gång bad ett av barnen att vi skulle vara som vanliga familjer och ha besticken i en låda och så provade vi det men efter några dagar tyckte han att det var mycket bättre att ha dem i burkar ändå. De står på ett nyligt loppisfyndat rullbord med teakskivor som står mitt på golvet som en slags köksö. Bordet med marmorskiva som stod där innan har fått ta lite semester och står nu framför fönstret i sovrummet fyllt med pelargoner. I ett kök med (för) lite skåp får man använda fantasin för att hitta alternativa förvaringsplatser. Vi använder väggarna en hel del. Här en hylla fylld med burkar för knäckebröd, kaffe, kakor, oboypulver och lite annat.Under en hylla där kaffebryggare och brödrost står och för att utnyttja varje kvadratcentimeter har jag satt krokar under där silar och litermått och annat får hänga.

En bit bort nära spisen fortsätter vi att utnyttja väggarna. Där hänger durkslag och burkar för köksredskap. Det är himla bra att ha stekspadar, rörslevar,  vispar och sånt nära till hands där bredvid spisen.

Det finns kanske inte så många köksskåpar men desto fler uddaskåp. Överallt står små udda skåp som fyndats och piffats mer eller mindre genom åren. I de bor det finporslin och finglas och kalaskoppar och allt sånt som inte valsar runt precis varje dag.

Ibland tänker jag att jag borde rensa bort lite men äsch, det är kul att kunna duka fram lite olika ibland. Jag är väldigt förtjust i  gammalt porslin och vackert glas sånt.Det här lilla rosa pottskåpet får ofta hysa alla papper och tidningar som har en tendens att hamna på köksbordet och som snabbt ska röjas undan vid måltiderna. Det är ett evigt flyttande av papper i vårt hus. I runda burken med kanin på är det sudd och tavelkritor och i plåtburken med geishor finns alla laddare och sladdar som hör till husets alla mobiler, kameror, mp3spelare och sånt. I de andra burkarna finns det färgkritor och färgpennor.

I trälådan ovanpå hörnskåpet finns batterier, blyertspennor, gradskivor, miniräknare och sånt läxrelaterat.

Tekopparna bor i inbyggda hyllan.

Och alla teburkar har ju fått egna små hyllor nyss. Tacka vetja att ha många små väggar. Jag skulle inte klara mig i en öppen planlösning!Flingpaketen har sen länge sin hemvist i en före detta skoförvaring. Funkar jättebra och eftersom barnen ständigt vill prova nya olika smaker växer  antalet sorter och det tredelade skåpet sväljer uppemot tio flingpaket.

Jag tycker särdeles mycket om att stapla saker.

Vi har breda fönsternischer så i ett fönster nära diskmaskinen staplar vi vardagstallrikar och assietter.Hänga är också kul. Finns det en ögla eller ett öra så hänger jag.

Ovanför diskbänken sitter en mojäng som egentligen är en kabelhållare från ikeas kontorssortiment. Den blev en perfekt hållare för disksvampar, borstar, disktrasa, klädnypor och allt annat som lyckas samla sig kring vår diskbänk.

Hundmaten som vi alltid köper säckvis förvaras i en gammal trätunna som det förr förvarades fiskenät i. Locket har tyvärr spruckit och är på limning i verkstaden.Under sommaren har vi hängt våra gjutjärnspannor på elementet i stora byglar men nu när elementen snart ska brassa igen får de staplas under den nya rullvagnen istället. De används varje dag så det finns ingen risk att de dammar igen.

Mjukt bröd finns i brödburken och på den står en kruka med kaffefilter. I kökssoffan förvarar vi tårtfat, stora syltgrytor, saftattiraljer, adventsljusstakar  och annat som används sällan, Ja, som ni ser är det ett rörigt, lite knöligt och udda loppiskök. Vi lever efter devisen att göra det bästa av det som finns. Vi tänker inte blåsa ut vårt gamla lapptäcksaktiga återbrukskök där funktionerna tillkommit lite eftersom. Det får vara precis som det är med sina avtryck från oss och andra ägare genom årtiondena och det funkar hur bra som helst även om barnen ibland när de kommer hem från någon kompis vars hus är nybyggt och där köken oftast är ett under av ordning och praktiska specialbyggda restaurangliknande proffslösningar utbrister åååååå vad jag vill ha ett stoooort och lyyyyyxigt köööök! Och det är ju tankar som även slår mig själv ibland. Men det går alltid över. En stund i allafall. För visst kan jag tråna en hel del. Särskilt efter det HÄR köket. OM vi nu någon gång faller offer för ett oemotståndligt behov av att renovera så kommer det köket att vara på min näthinna.

Förresten! Här kan man se en film jag gjorde från vårt kök för två år sen. Den som vill (och inte har ett liv mouhahaha) kan roa sig med att se vad som ändrats sig sen dess. Först gjorde jag den här men då klagade någon på hur långsamt jag filmade och så gjorde jag den andra sen. Så vill man fördjupa sig i detaljer ska man se denna.

Och förresten igen. Är det någon som bloggar i wordpress som kan förklara för mig hur man lägger in youtubefilmen direkt i bloggen? Försöker förgäves.

KOMMENTERA